Er søvn ”medicinen” mod stress?

Af søvn specialist Lise Lotte Wolff

Alt for mange af os undervurderer betydningen af at få tilstrækkeligt med søvn. En god nattesøvn giver os ikke blot energi til næste dag. En god nattesøvn er også vigtig for vores helbred på længere sigt.

Næsten 46 procent af danskerne lider af søvnbesvær. 14 procent er meget generet af søvnbesvær, mens 33 procent er lidt besværet. Søvnproblemerne går ud over vores livskvalitet og evne til at fungere i hverdagen.

Hvorfor er søvnen så vigtig? Kan vi ikke bare sove, når vi bliver gamle? Nej, det dur ikke. Der er mange gavnlige effekter af søvn, og den vigtigste er at vedligeholde hjernens funktion. Hjernen har brug for at være ”offline”.        Når vi sover bliver hjernen ”skyllet ren” for snavs, og dagens input bliver placeret på vores ”fjernlager”, så der er plads til nye indtryk den kommende dag.

Mange stressramte klager over manglende overblik og mangel på tid. De har svært ved at huske og koncentrere sig og springer måske frokosten over for at nå arbejdsopgaverne. Tiden og kræfterne slår bare ikke til. Det bliver svært at falde i søvn eller sove igennem, fordi tankerne om alt det man skal huske eller nå myldrer rundt i hovedet. Den onde spiral er godt i gang. Hjernen får ikke den nødvendige pause, inden det næste dag atter går løs med travlhed og oplevelsen af mangel på overskud og overblik. Det går ud over humøret og selvværdet, og det er desværre en trist kendsgerning at langvarig stress kan føre til depression.

Heldigvis er der lys for enden at tunnelen.

Nyere forskning fra Karolinska Institutet viser at kognitiv terapi mod søvnløshed hos patienter, som både lider af alvorlig depression og søvnløshed, også har gavnlig effekt på graden af depression hos den enkelte patient.  I et forsøg blev en gruppe patienter delt op i to grupper. Den ene gruppe deltog i kognitiv behandling for søvnløshed, mens den anden gruppe deltog i kognitiv behandling mod depression. Begge behandlingsforløb varede 9 uger.

Forsøget viste blandt andet, at i den gruppe patienter, som havde modtaget behandling mod søvnløshed, led 57% af patienterne ikke længere af søvnløshed efter gennemført behandling. I den gruppe patienter, som var blevet behandlet mod depression led 19% af patienterne ikke længere af søvnløshed efter endt behandling. En 12-måneders opfølgning hos de to forsøgsgrupper viste forsat den samme forskel i forekomst af søvnløshed mellem de to grupper.

I forhold til behandlingen for depression forholdt det sig således, at 37% af den patientgruppe, som havde modtaget behandling mod søvnløshed efter endt behandling, var i væsentlig bedring med deres depression. I den patientgruppe, som rent faktisk havde modtaget behandling for depression, var der kun bedring i depressionen hos 21 % af patienterne.

God søvn er ofte karakteriseret af et regelmæssigt søvnmønster, som betyder at man har vænnet hjernen til ”pitstop” på faste tidspunkter i døgnet. Disse ”hjernepauser” er vigtige skridt på vejen mod et liv med mindre stress og mindre risiko for depression.

Flere stressspecialister fortæller, at når først der er styr på den stressramtes søvn, ses der efter kort tid også et fald i personens stressbelastning. Når søvnen er stabil, får den stressramte mere overskud til at arbejde med de stressmønstre, som er medvirkende årsag til stresstilstanden. Et systematisk arbejde med hvad der trigger, og hvad der beroliger nervesystemet og hjernen, vil over tid bringe den stressramte ud af ”farezonen” og på rette stressfri køl igen.

Er søvn ”medicinen” mod stress? Det er fristende at svare ja.

Hvem er søvn specialist Lise Lotte Wolff?

Lise Lotte er certificeret søvn specialist fra Oxford University. 

Hun har 24 års erfaring, som leder og konsulent på store arbejdspladser. Hun er vant til at stå i spidsen for udvikling af ledere og medarbejdere, og hun ved hvad der rør sig, når et handler om samarbejde, arbejdsmiljø og stress. 

Lise Lotte er cand. mag fra Københavns Universitet, dottore fra Università di Palermo, certificeret i psykisk førstehjælp fra Psykiatrifonden og certificeret specialist i stress og mental sundhed fra Thauer Stresscenter. 

Hvem er Anti-stressforeningen?

Vi er en upolitisk og uafhængig forening af frivillige mennesker, der alle har et dybtliggende ønske om at gøre noget ved stress problematikken i Danmark.

Vores formål er at give alle interesserede en stemme og et rum til at fortælle og udtrykke, hvad de oplever kan gøre at flere kan undgå stress.

Når vi som mennesker deler ud af vores erfaringer øges bevidstheden generelt hos os alle, og det tror vi bl.a. er én af løsninger på at knække koden på stress i vores samfund.

Tag kontakt til os

Når du har spørgsmål til foreningens arbejde og/eller til stress, så skriv til vores næstformand Lise Lotte Wolff på post@anti-stressforeningen.dk eller via denne kontaktboks.

Hold dig opdateret om stress!

Få viden fra vores bestyrelse og øvrige fagpersoner samt værktøjerne til at forebygge og håndtere stress. Kom på gratis foredrag LIVE eller online. Få relevante tilbud og besked om nye tiltag. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.
Privatlivspolitik > 

Praktiske links

Anti-stressforeningen

World Trade Center
Borupvang 3
2750 Ballerup

post@anti-stressforeningen.dk